d) complained

*- "It's rather late and it's time for you to go to sleep." The mother

c) promised (ل يقية الأسئلة في الصف

that the children are still awake.

a) remembered b) inquired

4- Greenmail is the act of forcing a person to pay money under threat.

[بقية الأسئلة في الصفحة الثالثة]

•- Your face looks familiar. Haven't I seen you everywhere before?

\u00e3- After the criminal was arrested, he was sent to prison for death.

تابع [۲۰] ت.ع / أولُ [4]

d) understand

C- Reading

5. Read the following passage, then answer the questions: [5 marks]

Have you ever wondered how you would **grasp** the information taught in class? Our minds and bodies gather information in various ways. Then our minds process that information, organizing it and making connection to things we already know. This process can also work differently: do we think in pictures or words? Do we remember details or the big picture? To sum up, people have different learning styles.

Psychologists have identified some basic learning styles: the linguistic type learns by using language skills: listening, reading, speaking and writing. Logical refers to people who learn by applying scientific principles. The visual type learns by seeing while musical people learn well when information is presented through music. The next type learns best by movement and physical activities. Finally, the intrapersonal learners associate new information directly with their own experiences while the interpersonal type learns well by working with others.

A. Give short answers to the following questions:

- \'- What is the main idea of the passage?
- Y- Which type of learners are you? Why?
- **\(\tilde{\tau}\)** How many learning styles are mentioned in the passage?

B. Choose the correct answer from a, b, c or d:

- 4- According to the passage, an effective teacher
 - **a)** uses one teaching style.
 - **b)** makes connections between mind and body.
 - **c)** combines more than one teaching methods.
- **d)** discourages pupils to think critically.
- •- The underlined word 'grasp' means
 - **a)** undertake **b)** follow **c)** misuse

6. Read the following passage, then answer the questions: [5 marks]

Brain drain, the action of having highly skilled and educated people leaving their country to work abroad, has become one of the developing countries' concerns. Many of **them** are heading for more developed countries, searching for higher wages and better working conditions.

What makes those educated people leave their countries should be seriously considered and a **distinction** between push and pull factors must be made. The push factors include low wages and lack of satisfactory lifestyle. Social and economic unrest may also be determining causes. The pull factors, however, include intellectual freedom and enough money for research.

Brain drain has undesirable effects on the sending countries. It reduces the number of creative people in developing countries. Similarly, with more investments abroad, these countries are missing an opportunity of wealth creation. This also has negative results on employment.

A. Give short answers to the following questions:

- **\'-** Are you for or against the emigration of scientists? Why?
- Y- Mention one way to solve the brain drain problem.
- **\(^{\text{-}}\)** What does the underlined word '\(\text{them}\)' refer to?

B. Choose the correct answer from a, b, c or d:

- 4- According to the passage, brain drain in the sending countries.
 - a) increases the number of skilled people
 - **b)** complicates the unemployment problem
 - c) adds to the chances of wealth creation
 - **d)** develops working conditions
- •- The word 'distinction' may be replaced by
 - a) similarity b) difference c) relation d) likeliness

The Mask of Gold

7. A. Answer the following questions:

[3 marks]

- \'- Explain the two possibilities that caused the crack in the skull.
- Y- What did Leila discover on her way back to Acomayo?

B. Read the following quotation and then answer the questions:

[2 marks]

- "Forgive **me** because it's my fault that **you** are here."
- \- Who do the underlined pronouns refer to?
- Y- Why did the speaker ask for forgiveness?

C. <u>Complete the following sentences</u>:

[2 marks]

- \u2214- Leila did her degree in an Italian institute because
- Y- The lock of the safe was not broken, so the thief

D-Writing

8. Write a paragraph of about 100 words about [6 marks]

"Do today's young people show enough respect towards older people?"

9. A. Translate into Arabic:

[3 marks]

Sports reinforce values important to society, like honest competition and teamwork. "There is no I in TEAM" is a good sports saying. It teaches us that success is achieved by putting the group above individual glory.

B. Translate into English:

[2 marks]

١- ثبت علميا أن الشيكولاتة لها بعض الفوائد الصحية للقلب.
٢- الماء أصل الحياة فلا تفسد البيئة بتلويث مياه النيل.

